logo
Praktijk voor Gespecialiseerde Kinesitherapie
home Therapeuten Indicaties Bereikbaarheid

telefoon016 23 23 96 e-mailinfo@kine-leuven.be

grafisme_grijs
McKenzie Concept

Deze methode voor aspecifieke rugklachten is in de jaren vijftig ontwikkeld door Robin McKenzie, een kinesitherapeut uit Nieuw-Zeeland. Het blijkt dat voor 80% van de a­specifieke rug- en nekklachten geen duidelijke oorzaak aan te geven is. Het McKenzie concept gaat dan ook uit van het klachtenbeeld van de patiënt. Het kijkt hoe aangehouden houdingen en herhaalde bwegingen de klachten beïnvloeden.

Patroonherkenning

In de anamnese is het McKenzie-concept gericht op patroonherkenning. Er wordt uitgegaan van drie syndromen waarvan de kenmerken voor elk syndroom goed beschreven zijn. Een syndroom is een geheel van klachten en verschijnselen. De anamnese is dus gericht op het herkennen van patronen; wat past wel en wat past niet in de kenmerken van het syndroom.

Herhaalde bewegingen en het centralisatiefenomeen

In het bewegingsonderzoek wordt met herhaalde bewegingen en aangehouden houdingen gekeken welke de mechanische invloed is op de bestaande verschijnselen. Welke provoceren en welke reduceren de klachten. Onder invloed van langdurig aangehouden houdingen en herhaalde bewegingen kan de pijn in het been of in de arm zich naar boven richting de rug of de nek (= proximaal) verplaatsen of naar beneden richting de voet of de hand verplaatsen (= distaal). De vermindering van de verschijnselen met verplaatsing van de verschijnselen naar boven richting het centrum van de rug of de nek wordt het centralisatiefenomeen genoemd. De aanwezigheid en het gedrag van de pijn en de symptomen staan dus bij het onderzoek centraal en bepalen welk syndroom aanwezig is en welke behandeling nodig is.

ornament_onder